Wandelclub De Morgenstond

Een beknopte historiek

Onze vereniging zag het levenslicht in het najaar van 1976.  Op initiatief van enkele Humbekenaren werd toen onze wandelclub gesticht.  Als naam werd Reis- en Wandelkring ( afgekort RWK ) De Morgenstond gekozen.  De afbeelding uit een boek Jan Zonder Vrees werd ons logo en is ondertussen in wandelmiddens alom gekend.  In de beginjaren beperkten de activiteiten zich tot geleide stads- en natuurwandelingen.

De Morgenstond

De opmars van de wandelsport en de stijging van het aantal clubs was ook het toenmalig bestuur niet ontgaan en aansluiting bij het toenmalige N.W.F. ( de Nationale Wandelfederatie ) werd aangevraagd.
In september 1979 vond de eerste door De Morgenstond ingerichte wandeltocht plaats. Ons
toenmalig clublokaal, De Spinnekop, gelegen aan de Molenstraat, fungeerde daarbij als start-
en aankomstplaats.  De tocht kreeg de benaming 's Gravenboswandeling mee omdat de omloop voor een groot deel door het gelijknamige domein te Humbeek liep.

Achtereenvolgens werd ons programma uitgebreid met een avondwandeling en een wintertocht. Gedurende enkele jaren werd ook een dauwtocht georganiseerd, maar de geringe opkomst
maakte dat deze tocht opnieuw werd afgevoerd.  Later werd de avondwandeling vervangen door een midweektocht op woensdag.

Eind 1985 werd besloten de overstap te doen naar de Vlaamse Wandel- en Jogging  Liga ( afgekort V.W.J.L. ).  Dit omdat de meeste clubs uit onze regio bij deze federatie waren aangesloten.  Al vlug bleek dat hiermee de pijlers waren gelegd voor een stevige uitbouw van onze vereniging.
Het aantal deelnemers aan onze tochten kende een bestendige groei en de Morgenstond raakte bekend in wandelminnend Vlaanderen en ver daarbuiten.

In 2005 veranderde de naam van onze federatie in Aktivia. Per 01 januari 2016 was de grote fusie van de drie Vlaamse federaties een feit en werd onder de vlag van Wandelsport Vlaanderen verder aan wandelen en organiseren gedaan.

In 1989 werd de benaming van onze septembertocht omgedoopt in Omloop Parel van Brabant. Inderdaad, op slechts een vijftiental kilometer verwijderd van de grootstad Brussel, heeft onze gemeente haar rustig en landelijk karakter weten te behouden.  Onze wandeltochten gaan langs de talrijke stille getuigen van een rijk historisch verleden en door een oase van groen en prachtig natuurschoon.

Een eerste hoogtepunt voor de Morgenstond was de inrichting van de Provinciale Wandeldag in 1990.  Deze organisatie werd ons nog een tweede maal toegewezen in 2000.
Absoluut hoogtepunt was de Nationale Wandeldag die wij op 29 februari 2004 in Humbeek kon-
den laten doorgaan.  Niet minder dan 4.500 wandelaars verkenden die dag onze onderge-
sneeuwde gemeente en omgeving.
In 2016 was de Morgenstond één van de vier clubs die meewerkten aan de  eerste Vlaamse
Wandeldag die doorging in Hofstade.

Ook het aantal busuitstappen naar wandeltochten, het en der over Belgë verspreid, namen met
de jaren toe.  Waar wij ons in de beginjaren beperkten tot ééndagsreizen kunnen wij ondertussen reeds met tevredenheid terugdenken aan de geslaagde wandelweekends.
Sinds 1994 maken wij ook jaarlijks een zomerreis.  Hierbij hebben wij met bestemmingen zoals:
Oostenrijk,  Italië, Spanje, Portugal, Slovenië, Tsjechië, Corsica en Ierland reeds een groot deel
van Europa bezocht.
 

De verschillende activiteiten van de club

Naast de mogelijkheid die u heeft, geheel vrijbljvend uiteraard, om wekelijks links en rechts in Vlaanderen en daarbuiten aan wandeltochten deel te nemen heeft De Morgenstond tal van gezamenlijke activiteiten.

Jaarlijks richt De Morgenstond zelf een drietal wandeltochten in.  Deze inrichtingen hebben een
vaste datumbepaling binnen Wandelsport Vlaanderen en vinden paats :

  • de eerste zondag van januari :  Wintertocht
  • de woensdag na 21 juli : Midweek-Vakantietocht
  • de tweede zondag van september : Omloop Parel van Brabant

Bij deze organisaties dienen bergen werk te worden verzet en wordt gerekend op de inzet en hulpvaardigheid van  de leden om alles vlekkeloos te laten verlopen.  Dit om de wandelaars in
de beste omstandigheden op te vangen en het naar hun zin te maken.  Een geslaagde organi-
satie is immers de beste publiciteit voor een club.

Gedurende het jaar worden een achttal busreizen georganiseerd  naar diverse wandeltochten
in binnen- en buitenland.
Ook een wandel en/of toeristisch getint weekend staat in september op het programma.
De tussekomst van de leden in de kosten voor deze uitstappen wordt bewust laag gehouden
om zo iedereen de kans te geven om aan deze verplaatsingen deel te nemen.  

Sinds 1994 wordt in de zomerperiode een meerdaagse reis georganiseerd waarbij wij reeds
een groot deel van Europa hebben bezocht.

Op 11 november wordt een gezamenlijke wandeltocht gehouden voor de clubleden. Deze wandeling van om en bij de 7 Km doorheen onze gemeente sluit het wandeljaar af. Maar geen nood, het volgende weekend start alweer een nieuw wandeljaar. Na deze wandeling is er gelegenheid tot gezellig nakaarten over het voorbije jaar, kunnen de lidkaarten worden hernieuwd en zijn er eventueel bestuursverkiezingen.

Al deze activiteiten staan open voor onze clubleden.  U kunt vrijbljvend beslissen of u al dan niet wenst deel te nemen. Daarnaast worden er jaarlijks dan 2000 wandelingen georganiseerd over gans België.
 

Letter op de route
H

= uw huidige locatie

= uw volgende kennismaking